Danes je 1. marec

1. marec je 60. dan leta (61. v prestopnih letih) v gregorijanskem koledarju. Ostaja še 305 dni.

Frédéric-François Chopin (rojen kot Fryderyk Franciszek Chopin, poljsko tudi Szopen), poljski skladatelj in pianist, rojen 1. marca 1810 v Żelazowa Wola, Poljska, umrl 17. oktobra 1849 v Parizu, Francija.

Chopin se je rodil na poljskem podeželju, kjer se je tudi začela njegova glasbena pot. Splošno je priznan kot največji poljski skladatelj in eden izmed največjih skladateljev za klavir, za katerega je napisal veliko večino svojih del. Chopinova strast do glasbe se je pokazala že zelo zgodaj. Njegov prvi učitelj je bil Wojciech Żywny, pod mentorstvom katerega je Chopin že z osmimi leti igral na koncertu. Isto leto je napisal tudi svojo prvo skladbo (polonezo), ki je bila tudi natisnjena.

Leta 1826 je končal srednjo šolo, šolanje je nadaljeval na konservatoriju v Varšavi. Študiral je klavir in kompozicijo pri Josefu Elsnerju. Leta 1829 je z velikim uspehom nastopil na Dunaju, leta 1831 pa se je odselil v Pariz, kjer se je družil z Berliozom, Lisztom, Mendelssohnom in drugimi umetniki.

Kot skladatelj je bil predstavnik romantike. Umrl je mlad zaradi tuberkoloze. Njegovo srce je bilo shranjeno v posodi s konjakom.

VIR: sl.wikipedia.org

Chopin Waltz in c sharp minor op. 64 no. 2

Leave a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.